Training is op afspraak

Op afspraak

06-539 00 715

Cardiotraining

Het woord cardio betekent wat te maken heeft met het hart en vasculair betekent met betrekking tot de bloedvaten. Cardiovasculaire training, ook wel cardiotraining of cardio genoemd, is een beweegvorm waarbij steeds een redelijk constante hartslag wordt aangehouden, met het doel conditie op te bouwen, af te slanken, gezonder te worden, of een combinatie hiervan. Hardlopen, fietsen, zwemmen en roeien zijn voorbeelden van cardiovasculaire trainingsvormen. Naast het hart en vaten worden de longen uiteraard ook getraind, waardoor het uithoudingsvermogen verbeterd.

Vetverbranding
Door cardiotraining verbetert de doorbloeding van de spieren, maar ook de doorbloeding van de buikholte verbetert, waardoor visceraal vet of buikvet (inwending vet tussen de organen) beter verbrandt dan met alleen een aangepast voedingspatroon (dieet). Tijdens een cardiotraining, wordt door het lichaam extra energie verbruikt. De gangbare gedachte dat het energieverbruik hierbij voornamelijk uit (lichaams-)vetten komt, klopt niet. De energiebron die het lichaam gebruikt voor deze inspanning, is bijna altijd een combinatie van koolhydraten en vetten. De verhoudingen waarin deze energiebronnen worden aangesproken zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de duur, intensiteit van de inspanning en het moment van de laatst gebruikte maaltijd. Als je bijvoorbeeld vlak voor de training een koolhydraatrijke maaltijd of tussendoortje hebt gebruikt, dan zullen er tijdens de training relatief meer koolhydraten dan vetten worden verbruikt.

Intensiteit
Bij welke intensiteit vetmassa de grootste energiebron is, is per persoon verschillend. Waarom dit verschilt, is niet bekend. Gemiddeld ligt de optimale vetverbrandingszone rond de 75% van de maximale hartslag. Toch zegt dit gemiddelde niets over een individuele situatie. Belangrijker voor de vetverbranding is dat een activiteit lang vol te houden is of vaak herhaald wordt en bijvoorkeur (ook) intensief kan worden uitgevoerd. Dus afwisselend korter en intensiever of langduriger en minder intensief. Dit kan ook binnen een training worden afgewisseld in de vorm van een intervaltraining.

Gezondheid
Ook als je niet wilt afslanken is cardiotraining een goed idee. Het is natuurlijk praktisch dat je de bus kunt halen door een sprintje te trekken, of zonder moeite een trap op klimt, maar er zijn meer voordelen, met name voor de gezondheid. Zo geeft het een goed humeur, verbetert het de botdichtheid waarmee de kans op osteoporose wordt verkleind, het houdt het hart en de bloedvaten gezond, houdt het lichaam jong, verlaagt het de bloeddruk, reguleert het de bloedsuikerspiegel en helpt het je beter slapen.

Wat is jouw mening?

(0 reacties)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

info@kuijperspersonaltraining.nl

06-539 00 715

Hoefnagelsplein 6, 5766 PR Griendtsveen

KVK 70431094