Training is op afspraak

Op afspraak

06-539 00 715

De sporter in jou!

De een is van jongs af aan al actief aan het sporten. De ander heeft er in zijn of haar jeugd misschien nooit kennis mee gemaakt en is niet gewend om regelmatig aan sport te doen. In deze laatste groep zitten veel mensen die niet enthousiast zijn over sporten. Zij zien het als een noodzakelijk kwaad en beleven er niet veel plezier aan. Voor sporten geldt dat je het moet leren. Als je voor het eerst gaat hardlopen zul je ervaren dat je buiten adem raakt, moe wordt en pijnlijke spieren krijgt. Met wat geluk word je de volgende dag ook nog getrakteerd op een flinke spierpijn.

Alle begin is moeilijk
Het is goed te begrijpen dat je over het sporten niet direct enthousiast bent, je ervaart in het begin bijna alleen maar nadelen. Het is vergelijkbaar met andere dingen die je leert, als fietsen, autorijden, schaatsen, pianospelen… In het begin is het nog niet leuk, heb je misschien angst om van je fiets te vallen, of klinkt de muziek die je maakt nergens naar. Het vraagt altijd om doorzetten en zo is het met sporten ook. Een beginnend sporter zal moeten ervaren dat het OK is om iets van je lichaam te vragen, dat alleen door de inspanning de kracht in je lichaam gaat groeien. Sporten kost moeite het is niet anders en tevens doet het vaak ook een beetje pijn. Mensen die niet gewend zijn om te sporten zijn vaak helemaal niet gewend om met hun lichaam iets te doen, waar ze zich in eerste instantie niet prettig bij voelen. Dat is logisch, want we hebben allemaal geleerd dat je naar de signalen van je lichaam moet luisteren. Als je honger hebt neem je een boterham en als je van het sporten moe wordt ga je ergens zitten om uit te rusten. Maar juist door je grenzen te verleggen en door te gaan ook al word je moe, groeit je uithoudingsvermogen. En pas wanneer je dát gaat merken begint het ook iets op te leveren.

Hou vol!
Wanneer je uithoudingsvermogen groeit dan zie je al snel de voordelen. Het kost niet meer zoveel moeite om de trap te nemen. Je kunt het beter volhouden om met je (klein)kinderen te spelen. Je gaat plezier beleven aan een wandeling of fietstocht omdat je meer kunt genieten van de natuur nu je niet meer zo hard hoeft te zwoegen. Je beweegt makkelijker en daardoor meer, dus je verbrandt ook meer calorieën. Dus, beginnende sporters onder ons: Houd moed en zet door! Je beloning komt geheid.

Kies een sport die bij je past
De beste tip om iets vol te houden is dat doen waar je plezier in hebt. Als je niet van sporten houdt of het niet gewend bent maar wel de noodzaak ziet een sport op te pakken, is het goed om die sport te kiezen die past bij jouw plezierbeleving.

Opdracht:
Om er achter te komen wat het beste bij jou past, kan je het beste kijken naar wat je in je jeugd leuk vond om te doen als je buiten speelde. Vond je het vroeger leuk om met een bal te spelen in wedstrijd vorm, dan is voetbal, handbal of een andere balsport passend. Klauterde je vaak in bomen en bouwde je hutten, dan is krachtsport in een fitnesscentrum een goed idee. Hield je van tikkertje, dan zou ik je adviseren te beginnen met hardlooptraining. Ga de komende week eens op zoek naar de sport die écht bij jou past.

Veel sportplezier!

Wat is jouw mening?

(0 reacties)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

info@kuijperspersonaltraining.nl

06-539 00 715

Hoefnagelsplein 6, 5766 PR Griendtsveen

KVK 70431094