Training is op afspraak

Op afspraak

06-539 00 715

Werken aan een gezond eetpatroon! Tip 2: pas je tafelgewoontes aan

Vandaag onze tweede tip op weg naar een gezond eetpatroon! De eerste tip was om ongezond eten uit het zicht te leggen. Een simpele truc met groot resultaat. Maar ook deze tweede tip, kleine aanpassingen doen in je tafelgewoontes, kan een groot verschil maken! Lees hier wat je kunt doen om gezonde tafelgewoontes aan te leren.

Kies kleinere borden en opscheplepels
Op een groot bord lijkt een normale portie klein. Dus schep je sneller nog wat meer op. Net zoals een grotere kom en lepel uitnodigen om meer op je bord te leggen. Een grote scheplepel doet je zelfs tot 14 procent meer eten. Want je telt het aantal opgeschepte lepels, niet de inhoud ervan. Voor glazen geldt trouwens hetzelfde. Je schenkt meer drank in een groter of breder glas. Perfect voor water, te vermijden voor frisdrank en alcohol. Let ook op hoe je een drank inschenkt. Je schenkt meer in als je het glas in je handen houdt. Zet het op tafel, van bovenaf lijkt het sneller vol. Kleine(re) kommen, borden, lepels, … Natuurlijk! Lijkt allemaal logisch, toch? Tot je in de dagelijkse routine én je oude automatismen verzeilt. Probeer hier dus heel bewust mee om te gaan.

Schep je eten op aan het aanrecht
Vul jij je bord aan het aanrecht? Dan eet je tot 19 procent minder dan wie de pannen op tafel zet. De tijd en moeite die het kost om van de tafel naar het aanrecht te wandelen, is vaak voldoende om te beseffen dat je eigenlijk genoeg hebt. Groenten zet je natuurlijk wel gewoon lekker op tafel! Toch het liefst alle pannen bij de hand? Geef de verleiding geen kans en sluit de pannen netjes af na het opscheppen.

Houd rekening met de energiedichtheid van je eten
Vaak schat je in hoeveel je gaat eten op basis van de hoeveelheid en het gewicht van de voedingswaren. Maar waar je niet bij stilstaat, is het totale energiegehalte. Een maaltijd die bestaat uit veel groentes, gekookte aardappelen en een stuk vis heeft bijvoorbeeld een lage energiedichtheid. Friet met mayonaise hebben dan een hoge energiedichtheid. Dat kun je aflezen aan de hand van het aantal calorieën dat de voedingswaren per 100 gram of milliliter bevatten. Onze tip: hoe hoger de energiedichtheid, hoe kleiner je jouw porties.

Gebruik deze handige vuistregel
Vul je bord:
• voor de helft met groenten
• voor een kwart met aardappelen of graanproducten
• voor een kwart met vlees, vis of een vervangend product 

Schep je nog eens op? Vul dan ook eenzelfde hoeveelheid groenten aan.

Vergeet niet om ook je recepten volgens deze regel aan te passen. Want in recepten zijn de hoeveelheden gestaag gegroeid afgelopen jaren. Net zoals afhaal- en bezorgmaaltijden groter zijn geworden. Bestel je voor meerdere mensen? Neem dan niet elk een gerecht maar deel enkele porties. Zijn er geen groenten bij het gerecht? Vul dan zelf je bord voor de helft aan met groenten uit je koelkast.

Maak geen al te grote porties klaar
Restjes in de afvalemmer gooien? Ja, dat is jammer. Maar je lichaam als vuilnisbak gebruiken, is erger. Probeer dus om je overschotten te beperken. Toch veel over? Vries dan de helft van je maaltijd in voor je aan tafel gaat. Of zet het restje meteen in de koelkast voor de volgende dag.

Lees ook onze andere tips voor een gezond eetpatroon
Ongezond eten uit het zicht

Wat is jouw mening?

(0 reacties)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

info@kuijperspersonaltraining.nl

06-539 00 715

Hoefnagelsplein 6, 5766 PR Griendtsveen

KVK 70431094