Training is op afspraak

Op afspraak

06-539 00 715

Werken aan een gezond eetpatroon! Tip 3: sociale normen positief inzetten

Onze derde tip op weg naar een gezond eetpatroon! Je sociale omgeving beïnvloedt je eetgedrag. Dat komt doordat jij jouw gedrag wilt aanpassen aan de groeps- of sociale norm. In dit artikel leggen we je uit hoe je sociale normen positief inzet.  Zodat jij jouw eigen keuzes maakt. Eén ding is zeker: jij wordt een inspiratie voor jouw omgeving!

Zo zwem jij tegen de stroom in

Ga je uiteten en neemt iedereen steak met frietjes? Dan voel jij je wellicht onzeker over je salade. Logisch ook: we zijn geneigd om het voorbeeld van de groep te volgen. Tegen de rest van de groep ingaan is gemakkelijker als je de mensen in het gezelschap goed kent. Dan voel je jezelf het meest op je gemak om een andere keuze te maken. Ga dus tóch voor die salade. Mooi meegenomen: het maakt de kans groot dat de rest van de groep jouw voorbeeld volgt en ook kiest voor een gezonder alternatief.

Zet je omgeving aan het werk

Vertel je omgeving dat je gezonder wilt leven. Breng hen op de hoogte van je nieuwe eetgewoontes en waarom je die op die manier aanpakt. Zo krijg je meer begrip en inspireer je mensen om mee te doen.

Vrienden over de vloer

Krijg je vrienden over de vloer? Zet dan eens snoeptomaatjes, ongezouten noten of andere verantwoorde snacks op tafel. Zo heeft iedereen iets om te knabbelen, zonder dat jij een zak chips hoeft open te trekken.

Hoe gezond eten? De kracht van sociale normen

We baseren ons op de keuze van de meerderheid (meerderheidsinformatie). En gaan ervanuit dat die optie de beste is. Dat is wetenschappelijk bewezen. Want mensen geloven dat als de meerderheid een bepaald gedrag vertoont, dat wel het juiste gedrag voor die bepaalde situatie zal zijn. Als er bij een gezond product een banner hangt met: ‘Veel gekozen’. Dan zijn we sneller geneigd om voor dit product te kiezen. We kunnen de invloed van sociale normen dus ook positief inzetten!

Lees ook onze andere tips voor een gezond eetpatroon

Ongezond eten uit het zicht

Gezonde tafelgewoontes

Wat is jouw mening?

(0 reacties)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

info@kuijperspersonaltraining.nl

06-539 00 715

Hoefnagelsplein 6, 5766 PR Griendtsveen

KVK 70431094